maanantai 19. maaliskuuta 2012

Nimiäispäivän kakkutarjoilu



Vietimme reilu viikko sitten ihanan siskontyttöni nimiäisiä.  Haltijakummin roolissa pyörin juhlaväen keittiössä jo ennen varsinaista juhlapäivää hummusta blendaillen ja kakkuja väsäillen. Vauvan isän toiveena oli saada kermakakku pienellä twistillä. Sen seuraksi tein mustaherukkaisen raakakakun.

Kermakakun pohjan tein Yllin kyllin -kirjan ohjeen mukaan, vaihdoin vain vaniljasokerin pienempään määrään jauhettua vaniljaa. Samapa se, toisaalta. Alkuperäinen ohje kuuluu näin:




4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
4 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita etikka, öljy ja soijamaito keskenään. Kääntele soijamaitoseos kevyesti jauhoseokseen - sekoita vain sen verran, ettää taikina on tasaista. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokraan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 30-40 minuuttia eli kunnes kokeilutikkuun ei tartu taikinaa. 

Kun kakkupohja oli jäähtynyt, leikkasin sen kahtia ja kostutin Alpron tuoresoijamaidolla. Välitäytteiksi laitoin seuraavanlaisen setin:

2-3 kypsää kiiviä sauvasekoittimella muussattuna
2 banaania siivutettuna ja siivut sitruunamehuun kasteltuna (esti banaanien mustumista, tai sitten minulla vain oli jotain taikabanaaneja jotka eivät olisi mustuneet ilmankaan..?)
1 purkki Alpron Airy & Creamy -soijavispiä

Päälle levitin samaista soijavispiä ja taiteilin vihreitä läiskiä ylijääneestä kiivimössöstä.

Kuten näppärimmät ehkä kuvasta huomasivat, oikeasti tein tämän koko yllämainitun ohjeen tuplana. Pohjat paistoin kahdessa erässä. Tämä nelikerroksinen setti oli kuitenkin ehkä hieman ylimitoitettu sekä leikkaustilannetta ajatellen että noin muutenkin. Nimiäispäivän menusta löytyi nimittäin reilusti toistakymmentä erilaista tarjottavaa. Mutta hyvältä se kakku maistui seuraavanakin päivänä. Ja sitä seuraavana.

Raakakakku ja tekijä näyttivät juhlapäivänä tältä.


Mustaherukkainen raakakakku

1. pohja:

3 dl manteleita
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl rypsiöljyä

täyte:

3 dl mustaherukoita
10 liotettua taatelia
(taateleiden liotusvettä)

2. pohja:

3 dl saksanpähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
5 rkl carobjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
10 liotettua taatelia + 1 dl liotusvettä

carobvaahto:

1 dl cashewpähkinöitä
5 liotettua taatelia
0,5 tl vaniljajauhetta
3 rkl carobjauhetta
1 avokado
(taateleiden liotusvettä)

päälle kokonaisia mustaherukoita


Tämän kakun tekemiseen kaivataan tarkkojen valmistusohjeiden sijasta lähinnä hyvää blenderiä / tehosekoitinta ja pientä silikonilastaa, jolla mössön raapiminen kulhon reunoilta onnistuu kätevästi. Kokosin kakun suoraan tarjoilulautaselle käyttämällä irtopohjakukkuvuoan reunaosaa. Painelin siihen aluksi ensimmäisen pohjan. Sen päälle levitin täytteen ja laitoin hetkeksi pakkaseen, jotta täyte pysyisi paikallaan eikä seilaisi toisen pohjan mukana ympäriinsä. Toki kakun voi tehdä päällysvaahtoa vaille valmiiksi etukäteen ja säilyttää h-hetkeen asti pakkasessa.

2 kommenttia: