sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Nokkos-ruissämpylät, 24 kappaletta

Nokkosen satokausi alkaa olla auttamatta ohi, mutta keväällä kuivuri hurisi siihen malliin, että kuivattua vihreää riittää meillä pupun herkkupäivien lisäksi vielä muutamaan sämpylätaikinaan.

50 g hiivaa
5 dl vettä
1,5 tl ruususuolaa
2 rkl (agave)siirappia
3 rkl väkiviinaetikkaa
7 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
0,75 litraa nuoria ryöpättyjä tai
0,5 litraa kuivattuja nokkosia silputtuna ja tiiviisti mitattuna




Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, sekoita hiivan joukkoon kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, siirappi ja etikka. Sekoita taikinaan ensin ruisjauhot ja nokkoset. Lisää vähitellen osa vehnäjauhoista. Parhaat ja ilmavimmat sämpylät saat hieman löysästä taikinasta.


Kohota taikinaa kaksi kertaa 20 minuuttia. Vaivaa taikinaa kerran kohottamisen välillä.

Jaa taikina kahteen tangonmuotoiseen osaan. Leikkaa tangoista haluamasi kokoisia paloja ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä vielä puolisen tuntia liinan alla.

Paista sämpylät uunin keskiosassa 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Parhaita sämpylät ovat tietenkin uunituoreena, mutta ne voi myös mainiosti pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti